АІБС «МАRК» SQL

26.12.2013

З досвіду роботи переможця ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу “Шкільна бібліотека 2013-2014” в номінації  “Бібліотечний Веб-ресурс”  завідуючої бібліотекою Жовтоводської гуманітарної гімназії  ім. Лесі Українки з поглибленим вивченням іноземних мов
А.С.Какуші

Ця  сторінка  присвячена автоматизованій інформаційно-бібліотечній системі АІБС «МАRК» SQL для шкільних бібліотек,  далі АІБС « МАРК- SQL », ця програма забезпечує комплексну автоматизацію основних бібліотечних процесів : комплектування літератури, наукову і технічну обробку видань, довідково – інформаційне обслуговування,   автоматизоване обслуговування читачів, уведення у роботу електронних формулярів читачів, облік бібліотечних фондів. Я останнім часом шукала в Інтернеті де можна скачати україномовну версію цієї програми, так і не знайшла. А тому пропоную увазі бібліотекарів скачати варіант  української ДЕМО версії з якою працюю я.  Щоправда це той варіант, який я отримала у подарунок від представника  Московської компанії НВО “Информ-система” (Москва,Росія) Березной Н.В. у 2006 році, коли була запрошена на презентацію цієї програми у м.Дніпропетровськ Центральну бібліотеку для  дітей та юнацтва, яка саме встановлювала ліцензійну версію цієї програми.  Нам у гімназію купити ліцензійну версію дуже дорого, а тому я працюю з ДЕМО версією, і гадаю, що якщо  є бажання запроваджувати автоматизацію у роботу бібліотекаря, для невеликої школи, такої ДЕМО версії достатньо, аби  було бажання працювати та вчитися. Адже процес запровадження автоматизації це так само, як створення бібліотечного сайту – постійне, щоденне навчання чомусь новому в області уміння працювати з комп’ютерною технікою, здобуття та доведення навичок бібліотечного професіоналізму до досконалості. Цей варіант який я пропоную скачати,  дещо відрізняється від того, яким він є у мене на зараз. Але свою роботу я розпочала саме з цього варіанту. Якщо я бачитиму, що це когось зацікавило, якщо з’являться  на моєму сайті запитання бібліотекарів із впровадження у роботу цієї програми, з побудови баз даних  я розпишу  серію  уроків із методичного керівництва щодо  роботи адміністратора у цій програмі.

АІБС « МАРК- SQL » надає бібліотекареві наступні можливості:

  • Формувати електронний каталог книг, підручників та інших інформаційних джерел, що знаходяться в шкільній бібліотеці. Так як програма автоматизована, вона самостійно створює  електронні каталоги, де можна вести пошуки за автором

2

За назвою  книги.

3

  • Отримати доступ до віддалених баз даних.
  • Ввести інформацію про структуру школи та кількість учнів у кожному класі для автоматичного визначення забезпеченості підручниками.
  • Програма надає таку можливість, але так як для автоматизованого визначення забезпеченості підручниками є програма «Шкільний підручник»,  а тому дублювати відповідальність програм я не стала;
  • Автоматизувати процес обліку видачі книг.

У даному випадку видача підручників  на електронні формуляри.

4

Видача книг художньої літератури на електронні формуляри вчителів

5

  • Вести автоматизований облік боржників шкільної бібліотеки по класах.
  • Формувати замовлення підручників з використанням бази даних рекомендованих підручників і навчальних посібників.
  • Аналізувати коло читання учнів .
  • Підібрати необхідну для уроку літературу , скориставшись електронним каталогом та списком ключових слів, які відповідають шкільній тематиці.
  • Отримати доступ до повнотекстових і мультимедійних ресурсів, які є у бібліотеці  або перебувають у віддалених базах даних через Інтернет.
  • Вести електронну картотеку газетно-журнальних статей, що надзвичайно необхідно шкільній бібліотеці у якій є періодичні видання.  Наша гімназія постійно передплачує періодичні видання. У середньому, на півріччя, бібліотека передплачує від 25 до 30 абонементів для учнів та вчителів.

АІБС « МАРК- SQL » призначена передусім шкільному бібліотекарю . Програма буде корисна вчителям, учням, так як надасть послуги електронного каталогу, що забезпечує швидкий пошук необхідної літератури. Так ця програма формує електронні каталоги будь якої направленості: алфавітні, систематичні, галузеві, за назвами творів, за ключовими словами, за ББК і т д. Тобто за  усіма полями, які заповнюються адміністратором (тобто бібліотекарем) при занесенні  документу до бази даних програми. Звісно виникає питання, чому я подаю  алфавітні каталоги  в Microsoft Office Excel, якщо у мене є автоматизована програма? Так,  програма є і вона мені щороку подобається все більше і більше, але це не ліцензійна програма, а ДЕМО версія. Яка  має обмежений вміст записів  інформації у кількості 500 одиниць (документів) в одній базі даних. От чому я не  маю можливості показати електронний каталог, як це зроблено у великих дитячих бібліотеках або ЦБС.   Але перевага цієї програми  у тому, що вона:

  1. Україномовна.
  2. Не зважаючи на те, що вміст однієї бази даних обмежується на 500 одиниць найменувань, таких баз даних (по 500) можна зробити безліч.

Я декілька років не могла зрозуміти, як це зробити технічно. Уся документація, усі керівництва користувача  чітко вказують на те, що баз даних можна зробити безліч, але вони не пояснюють як це зробити, а коли роблять пояснення то написано так, щоб зрозуміти було неможливо.  Тепер я гадаю, що це вони робили навмисно, щоб більше заплутати користувача,  відвернути його від ДЕМО версії і націлити на купівлю ліцензійної версії.

Мені надзвичайно сильно хотілося запровадити у роботу нашої бібліотеки електронні формуляри  користувачів. Для цього з усіх класів гімназії, з усіх працівників були зібрані фотографії. Таким чином у мене з’явилася електронна база фотографій користувачів бібліотеки Жовтоводської гімназії. Тепер завдячуючи цій базі фотографій  я можу  висвітлювати любі бібліотечні новини, результати конкурсів, використовуючи при цьому фото дітей та працівників.

 У програмі АІБС «МАРК- SQL»  завдячуючи тим же фотографіям були створені  електронні формуляри з фотографіями на всіх користувачів у кількості 409 абонентів (не перевищує 500 од.)  Потім постало питання як занести фонд літератури, який перевищує 36000 тисяч. От тоді-то й довелося попрацювати над тим, щоб знайти, як збільшити кількість баз даних. І мені це вдалося. Тепер у мене окрема база даних з підручників на кожний клас від 5до 11. Тобто, щоб було зрозуміліше

  • Підручники 5 класу (500 підручників)
  • Підручники 6 класу (500 підручників)
  • Підручники 7 класу (500 підручників)
  • Підручники 8 класу (500 підручників)
  • Підручники 9 класу (500 підручників)
  • Підручники 10 класу (500 підручників)
  • Підручники 11 класу (500 підручників)
  • Художня література У1 (500 підручників)
  • Художня література У2 (500 підручників)
  • Художня література Р1 (500 підручників)
  • Художня література Р2 (500 підручників)
  • Зарубіжна література  (500 книг, які вивчаються за програмою)
  • Періодика – 500 записів статей із періодичних видань. Але зараз я хочу все переробити. Я хочу  створити на потрібні періодичні видання окремі бази по 500 одиниць. Тобто, окремо газета «Завуч», окремо «Директор школи» іт.д.
  • Література читального залу (у читальному залі багато виставок різножанрової літератури: детективи, романи, казки іт.д. які не вивчаються за програмою, але їх постійно читають  учні)
  •  Література для читання англійською мовою
  • Література для читання французькою мовою

На даний момент у мене створено 16 баз даних (вмістом по 500 од.)  найбільш потрібні у користуванні. Підручники занесені у програму по паралелям (не перевищуючи 500 од.). З художньою літературою складніше, але я  вирішила розділити літературу за зручною для мене і користувачів класифікацією, крім того заносити не всю підряд літературу, а тільки ту, яка вивчається за програмою, і ту, яку хоч раз брали на формуляр. Пропрацювавши у бібліотеці декілька років уже добре знаєш, яку літературу беруть,  а яка  незмінно стоїть на полицях  Адже є багато літератури, яку роками  ніхто не брав, такі книги  я поки що не заносила до баз даних, щоб не займати місце.

Бажаючі завантажити  програму АІБС «МАRК» SQL для шкільних бібліотек, мають можливість зробити це тут

 Завантажити програму  (укр., 18 Мб)

3s коментарів (+add yours?)

  1. Зоряна
    Кві 08, 2015 @ 13:41:26

    який логін та пароль до демоверсії програми?

    Відповідь

    • allakakusha
      Кві 09, 2015 @ 08:54:07

      Зоряно! Коли з’являється віконечко демо-версії під кнопками ОК, ВИХІД розташована комірка ДОВІДКА, в якій всі логіни та паролі. До цієї версії логін адм, пароль 123

      Відповідь

  2. Илария
    Січ 24, 2018 @ 14:50:35

    Добрий день! Хочу теж все автоматизувати, але зараз не завантажується ця програма. Інші програми з такими заморочками, що року за 3 на розбереш та ще й платні. Ви можете щось підказати? Дякую.

    Відповідь

Залишити коментар