З історії Дніпропетровщини

 82 річниці Дніпропетровщини
 присвячено

Офіційним Днем народження області вважається 27 лютого 1932 р.

Перегортаючи сторінки історії Дніпропетровському області, не можна не відчути гордість за рідний край. Мабуть, саме так у душі кожної дитини засіваються зерна патріотизму. Адже, Дніпропетровщина на сучасному етапі свого розвитку є повноправним лідером в економічній, науковій та культурній сферах життя нашої країни. Займаючи 5,3 % території України та складаючи 7,4 % її населення Дніпропетровщина виробляє 100 % марганцевої руди та 81,9 % залізної руди, 75,4 % труб та 57 % феросплавів. Науково-технічні роботи в області виконують 15 наукових установ академічного профілю, 71 – галузевого профілю, 12 вищих навчальних закладів та 5 установ заводського профілю. За кількістю вищих навчальних закладів область посідає одне із перших місць в Україні. Мережа ВНЗ представлена 62 закладами І-ІІ рівнів акредитації та 22 закладами ІІІ-ІV рівнів акредитації в яких навчається 157,7 тисяч студентів. За цими даними – долі кількох поколінь жителів регіону, віддана праця та відповідальність за кожний прогресивний крок Дніпропетровської області.
      Тоді, 80 років назад, регіон вступив в період радикальних змін і гігантських кроків уперед; заклик «перетворити Дніпропетровщину на зразкову, культурну і промислово розвинуту область» слід нам, нащадкам, сприймати не як чергове гасло тих часів, а як вектор системних перетворень. І вони відбулися…

  Офіційним Днем народження області вважається 27 лютого 1932 р. коли Президія ЦВК СРСР затвердила рішення про створення на території України 5-ти областей: Київської, Харківської, Вінницької, Одеської та Дніпропетровської. За останньою закріплювалося 54 адміністративно-територіальні одиниці – 4 міста та 50 районів. Серед районів було 9 національних – Високопільський, Люксембургський, Молочанський – німецькі; Ново-Златопільський, Сталіндорфський – єврейські; Камянський, Терпіннянський – російські; Велико-Янисольський – грецький та Коларівський – болгарський. Дніпропетровщина включала в себе деякі райони сучасних Донецької, Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської та майже всю Запорізьку область, територія її становила 73149,4 кв.км.


У наші  дні історію створюємо ми та всі наші земляки: нехай 27 лютого стане днем єдності земляків-жителів Дніпропетровщини! Нас єднають не тільки приналежність до одного регіону, його історії та надбань, але й прагнення зробити його ще більш красивим, багатим, успішним, щоб і сучасники і нащадки відчували у серці гордість за рідний край.

Відео: Дніпропетровщтні 80

Відео : Дніпропетровщині 80

Залишити коментар